El Örmesi Serpme Ağı
El Örmesi Serpme Ağı, Ülkemizde balıkçılık istenilen seviyelerde değildir. Ülkemizin üç tarafı denizler ile çevrili olmasına rağmen açık deniz balıkçılığı gelişmemiştir. Daha çok kıyı balıkçılığı yapılmaktadır. Sadece kıyılarımızda değil ülkemizin iç kısımlarında da tatlı sularda balıkçılık yapılmaktadır. Balıkçıl bazıları için bir hobi, bazı kişiler içinse gelir kapısıdır. Ülkemizde birçok insan balıkçılıktan geçinmektedir. Bu işi profesyonel olarak yapanlarda vardır.
Balık avında olta balıkçılığı, ağ balıkçılığı, kayık balıkçılığı yöntemleri vardır.
Serpme Ağ Çeşitleri
Serpme ağ çeşitleri vardır. Bunlar; Tprbalı serpmeler, büzmeli serpmeler, çarmıklı serpmeler, sade serpmeler gibi çeşitleri bulunur. El Örmesi Serpme Ağ ve makine örmesi şeklinde yapılış şekillerine göre de ikiye ayrılır.
Makine de örülen serpme ağlara göre fiyatları biraz daha yüksektir. Serpme fiyatları sadece bunlara göre değil ağırlıklarında göre ve kapladıkları alanlara göre de serpme ağ fiyatları değişmektedir
Serpme Ağ Fiyatları
El Örmesi Serpme Ağ, Ağ balıkçılığı, balıkçıların çok kullandığı bir yöntemdir. Ancak pek de tasvip edilen bir yöntem değildir. Hatta birçok sulak alanda ağ balıkçılığı yasaklanmıştır. Çünkü serpme ağ sisteminde ağlara çok küçük balıklarda takılmaktadır. Bu yüzden sulak alanlarda balıkların çoğalmasını önlediği için zararlı bir yöntemdir. Serpme genelde derin sularda yapılan bir balık avlama tekniğidir. Serpme ağ iki yöntemle yapılır.
Serpme Balık Ağı
El Örmesi Serpme Ağ, Birincisi serpme yöntemi diğeri ise bırakma yöntemidir. Serpme yöntemi iki kayıkla açılıp karşılıklı ağ gerilir. Balık sürülerinin geçeği güzergâhta beklenir ve balık sürüsü geçerken üzerlerine serpilir. Sürü halinde giden balıklar ağlara takılır.
Hemen balıkçıklar halatları çekmek suretiyle yüzeye çıkarırlar. Serpme ağ yüzeye çıkarken torba şeklini alır ve balıklar ağ içerisinde hapsolur.
Serpme balık ağı atmanın da bazı incelikleri vardır. Sığ sular da ister ayakta ister sandalda direk suya atılıp çekilen klasik şekil için önemli olan iki el ile sağlam şekilde ağı tutmaktır. Ağın boşta kalan kısmı omuza atılır sonra ise ağa hafif bir dönme hareketi ile daire şekillinde suya fırlatılır.
Tabi bu işlem sırasında balıkları ürkütmemek çok önemlidir. Balık tutarken sessizliği, sağlamanız gerekir. Çünkü balıklar sesli ortamı sevmezler.